Ostatnie posty

Grupa ECR poprze Robertę Metsol na stanowisko przewodniczącej Parlamentu Europejskiego. Ma ona 78 mandatów i poparcie EPL, Socjalistów, Demokratów, Liberałów i Zielonych. Jej przeciwniczką jest Irene Montero z Lewicy.

Grupa polityczna Europejskich Konserwatystów i Reformatorów (ECR), obecnie czwarta co do wielkości frakcja w Parlamencie Europejskim (PE), ogłosiła przed wtorkowymi wyborami przewodniczącego PE, że poprze obecną szefową Parlamentu Europejskiego Robertę Metsol na to stanowisko.

Frakcja ECR, która określa się jako eurorealistyczna, zgodziła się poprzeć Metsol w poniedziałek wieczorem. Po spotkaniu grupy w Strasburgu, przed inauguracyjną sesją PE, ogłosiła, że zdecydowana większość jej członków zagłosuje za reelekcją Metsol.

ECR ma obecnie 78 miejsc w 720-osobowym Parlamencie Europejskim, a Metsol może liczyć na poparcie Europejskiej Partii Ludowej (EPL), której jest członkiem, a także Socjalistów i Demokratów, liberałów z Renew Europe (RE), a Zieloni nie mają wobec niej żadnych zastrzeżeń.

Przeciwniczką Metsol jest hiszpańska eurodeputowana Irene Montero z Grupy Lewicy. Wybrany zostanie kandydat, który uzyska większość ważnie oddanych głosów.

Zaangażowanie na rzecz Ukrainy

Współprzewodniczący ECR Nicola Procaccini powiedział mediom, że Metsol „udowodniła swoje zaangażowanie w dialog oraz otwartość na równowagę i kompromis”. Powiedział, że jest ona w stanie budować mosty i znajdować wspólną płaszczyznę między obozami politycznymi w Parlamencie Europejskim.

Jego kolega, współprzewodniczący ECR Joachim Brudziński, dodał, że Metsol ma wiele cech potrzebnych przewodniczącemu PE, podkreślając, że jest pragmatyczna i zorientowana na konsensus. Pochwalił również jej zaangażowanie na rzecz Ukrainy, która stoi w obliczu rosyjskiej inwazji.

Grupa ECR zdecydowała w poniedziałek o nominowaniu swoich europosłów Robertsa Zilego z Łotwy i Antonelli Sberny z Włoch jako swoich kandydatów na wiceprzewodniczących PE, których jest w sumie 14, a polski europoseł Kosma Złotowski został nominowany jako kandydat ECR na jednego z pięciu kwestorów PE.

Leave a Response

Bogdan

Cześć, nazywam się Luca i jestem autorem tej strony z przydatnymi poradami kulinarnymi. Zawsze fascynowało mnie gotowanie i kulinarne eksperymenty. Dzięki wieloletniej praktyce i nauce różnych technik gotowania zdobyłem duże doświadczenie w gotowaniu różnych potraw.